Gatvių paieška

Pvz. Savanorių
Seniūnijos
Birželio 23-iosios gatvė

Birželio 23



1941 m. birželio 23 d. Lietuvoje įvyko birželio sukilimas - Lietuvos aktyvistų fronto (LAF) vadovaujamas sukilimas prieš Sovietų Sąjungą prasidėjus Antrajam pasauliniam karui.

Vykstant masiniams Lietuvos žmonių trėmimams, 1941 m. birželio 15 d. miestus, miestelius ir net kai kuriuos kaimus pasiekė LAF pasiuntiniai iš Kauno, kurie centrinei vadovybei pavaldžioms pogrindžio grupėms perdavė įsakymą pereiti į nelegalią padėtį, apsiginkluoti, slapstytis ir laukti signalo. Lietuvoje staiga atsirado daug prastokai ginkluotų partizanų būrių, kuriuos pastebėjo ir sovietinio saugumo organai. Lietuvą apskriejo slaptai perduodama žinia, kad birželio 16-26 d. gali prasidėti karas tarp SSRS ir Vokietijos.

Sukilimas įsipliekė pirmą karo dieną ir vyko savaitę – 22 – 28 d. Sukilėliai sudarė Lietuvos Laikinąją vyriausybę, kuri 1941 m. birželio 23 d. per Kauno radiją paskelbė Nepriklausomos Lietuvos valstybės atkūrimo deklaraciją ir atsišaukimą į lietuvių tautą. Taip pat paskelbta Lietuvos Laikinosios vyriausybės sudėtis.

Kovos su besitraukiančiais Raudonosios armijos daliniais ir komunistų aktyvistais vyko ne tik Kaune, bet ir Vilniuje bei visoje Lietuvoje. Lietuvoje vienintelėje iš sovietų okupuotų kraštų prasidėjus Vokietijos-Sovietų Sąjungos karui kilo ginkluotas sukilimas. Sukilimą organizavo Lietuvių aktyvistų frontas (LAF).

Vilniuje yra Birželio 23-iosios gatvė.




Kitų Vilniaus gatvių pavadinimų reikšmės


Kitos gatvės Naujamiesčio seniūnijoje


Daugiau...


Vilniaus katalogas   Įmonės įtraukimas   Kontaktai