Gatvių paieška

Pvz. Savanorių
Seniūnijos
Biržiškų gatvė

Biržiškos



Biržiškos – 17-20 amžių lietuvių bajorų giminė. Žymiausi atstovai - 20 a. mokslo ir visuomenės veikėjai Mykolas Biržiška, Vaclovas Biržiška ir Viktoras Biržiška.

Žinoma nuo XVII a. pradžios. Kilę iš Karšuvos valsčiaus, dab. Tauragės rajono savivaldybės teritorijoje. Valdė Biržulaukių dvarą (iki XIX a. vidurio), XIX a. - XX a. Pailgotį, Džiaugėnus (Šilalės valsčius).

Pirmasis (apie 1642 m.) Biržiškos pavarde (nuo valdyto dvaro) ėmė pasirašinėti Baltramiejaus sūnus Jurgis Biržiška. Vienas Biržiška 1706–1709 m. palaikė S. Leščinskį, šiam pabėgus buvo paskelbtas banitu ir turėjo emigruoti. Biržulaukius paveldėjo Jurgio proprovaikaitis Jonas Biržiška. Pastarojo brolvaikis Motiejus Biržiška (m. apie 1818 m.) su D. Poška ir kitais Raseinių bajorais pasirašė 1791 m. Gegužės 3 konstituciją. Leonardas Biržiška (1809–1902 m.), Motiejaus brolvaikio Bonaventūros Biržiškos (m. apie 1822 m.) sūnus, mokėsi Kolainių gimnazijoje, dalyvavo 1831 m. sukilime. Iš keturių jo sūnų Jonas ir Antanas buvo gydytojai, vaistininkas Juozas Biržiška paveldėjo giminės valdas Pailgotyje ir Džiaugėnuose. Jonas Biržiška (1851–1915 m.) po medicinos studijų Sankt Peterburge ir Maskvoje liko gyventi Rusijoje, išsitarnavo generolo laipsnį. Vienas iš šešių Jono sūnų Konradas Biržiška (m. 1920 m. Rusijoje), studijuodamas Sankt Peterburgo universitete, 1905 m. įstojo į Lenkijos socialistų partiją, dalyvavo J. Pilsudskio grupės veikloje, suimtas, ištremtas į Sibirą, mirė grįždamas iš tremties. Kitas Leonardo sūnus Antanas Biržiška (1855–1922 m.) 1880 m. baigė Maskvos universiteto medicinos fakultetą, studijuodamas bendravo su V. Pietariu, J. Basanavičiumi, vėliau dirbo gydytoju Viekšniuose. Garsiausi iš giminės – Antano sūnūs, XX a. kultūros, mokslo ir visuomenės veikėjai Mykolas Biržiška, Vaclovas Biržiška ir Viktoras Biržiška.

Vilniuje yra Biržiškų gatvė.




Kitų Vilniaus gatvių pavadinimų reikšmės


Kitos gatvės Naujosios Vilnios seniūnijoje


Daugiau...


Vilniaus katalogas   Įmonės įtraukimas   Kontaktai