Gatvių paieška

Pvz. Savanorių
Seniūnijos
Dubičių gatvė

Dubičiai



Dubičiai – kaimas Varėnos rajone, 6 km į šiaurės rytus nuo Rakų, 24 km į pietryčius nuo Varėnos, arti Baltarusijos sienos. Seniūnaitijos centras. Dubičiai yra Ūlos aukštupyje, už kelių kilometrų – siena su Baltarusija.

Prie kaimo yra Dubičių piliakalnis ir senovės gyvenvietės (siekia akmens amžių). Apie 1365 m. kryžiuočių kelių aprašymuose minima Dubičių pilis ir miestas. Iš pradžių pilis buvo gynybinė, vėliau Ldk Vytautas Didysis pavertė ją savo medžioklės sodyba. 1487-1489 m. karaliaus Kazimiero žemių skyrimo knygoje minimas Dubičių valsčius. XIV a. pr.- XV a. pab. pastatyta pirmoji bažnyčia, 1529 m. ji tapo Nočios bažnyčios filija. 1504 m. šias vietas nusipirko kunigaikštis Vasilijus Glinskis. XVI a. Dubičiuose buvo dvi smuklės, 1512 m. minimas didžiojo kunigaikščio dvaras.

Per 1655-1661 m. okupaciją Dubičius labai nuniokojo rusai. Per 1863 m. sukilimą prie Dubičių gegužės 4 d. įvyko kautynės tarp L. Narbuto (istoriko T. Narbuto sūnus) vadovaujamų sukilėlių būrio ir caro kariuomenės. Mūšyje žuvo vadas ir 12 sukilėlių. 1933 m. pastatytas ant 1863 m. sukilimo dalyvių kapų pastatytas paminklas, prie jo 1988 m. įkurtas medinių skulptūrų skveras.

Po sukilimo caro valdžia nugriovė bažnyčią. 1920 m. kraštą okupavo Lenkija, vėliau kaimas buvo Baltarusijos TSR sudėtyje. Per Antrąjį pasaulinį karą 1943 m. vokiečiai sudegino dalį kaimo sodybų. Sovietmečiu buvo kolūkio centrinė gyvenvietė.

Vilniuje yra Dubičių gatvė.




Kitų Vilniaus gatvių pavadinimų reikšmės


Kitos gatvės Naujininkų seniūnijoje


Daugiau...


Vilniaus katalogas   Įmonės įtraukimas   Kontaktai