Gatvių paieška

Pvz. Savanorių
Seniūnijos
J. Bobrovskio gatvė

Johanesas Bobrovskis



Johanesas Bobrovskis (vokiškai Johannes Bobrowski, 1917 m. balandžio 9 d. Tilžė - 1965 m. rugsėjo 2 d. Rytų Berlynas) – vokiečių rašytojas.

1928 m. su tėvais persikėlė į Karaliaučių, 1937 m. į Berlyną. 1933-1935 m. ir 1937 m. vasarojo pas senelius Mociškiuose ir Vilkyškiuose (Pagėgių apskritis).

Studijavo meno istoriją. 1939 m. paimtas į Vokietijos kariuomenę tarnavo ryšių dalinyje. Dalyvavo karo kampanijose Lenkijoje, Prancūzijoje, Lietuvoje (1941 m. yra buvęs Kaune, 1943 m. Vilkyškiuose, 1944 m. Kupiškio ir Zarasų apylinkėse), Rusijoje, Latvijoje. 1945-1949 m. karo belaisvis Donbaso, Pavolgio lageriuose. Grįžęs į Rytų Berlyną dirbo leidyklose.

Parašė romanų, apsakymų. Prozoje vaizduojami vokiečių ir kitų tautų santykiai Rytų Europoje, gausu lietuvių motyvų (rašoma apie Kristijoną Donelaitį, Vydūną, Žemaitę ir kt.), Rytų Prūsijos peizažų, atsispindi paribio kult. problematika. Pasakojimo stilius lyriškas, metaforiškas, ryšku laiko ir erdvės kaita, šnekamosios kalbos intonacijos. Poezijai būdingos istorinės reminiscencijos, baltų mitologijos motyvai, asociatyvumas, daugiaplanė semantika. Eilėraščiuose eleginės intonacijos, šviesos ir šešėlių simbolika derinama su odės pakilumu, yra lietuvių liaudies dainų citatų; jie parašyti verlibru.

Vilniuje yra J. Bobrovskio gatvė.




Kitų Vilniaus gatvių pavadinimų reikšmės


Kitos gatvės Pilaitės seniūnijoje


Daugiau...


Vilniaus katalogas   Įmonės įtraukimas   Kontaktai