Gatvių paieška

Pvz. Savanorių
Seniūnijos
Seni Vilniaus vaizdai

Pilies g. 14


Tema: Seni Vilniaus vaizdai
Vieta: Pilies g.
Išsamiau apie Pilies g.

Vilnius, Pilies g. 14, sena nuotrauka

Adresas, vieta, apylinkės: Pilies g. 14, Pilies g. 16, Pilies g. 17, Pilies g. 18, Pilies g. 19
Metai: 1907
Autorius: Vizunas D.
Nuotraukos ID: 1621

Kiti senieji Vilniaus vaizdai: Pilies g. | Visame mieste


Aprašymas: Paminklų sąvadas (Vilnius, 1988):

119. GYVENAMASIS NAMAS, gotikos ir renesanso bruožų turintis pastatas (AtR 25). Stovi tarp gretimų namų, gatvės r. pusėje. P. pusėje yra kiemas su įvažiavimu iš gatvės. Namas triaukštis, plytų mūro, iš dalies tinkuotas, stogas dengtas čerpėmis. Patalpos išdėstytos viena eile, tik II ir III aukšte prie gatvės — 2 eilėmis. Į butus ir gotikinį rūsį įeinama iš kiemo. Kelias I aukšto patalpas, rūsį ir įvažiavimą dengia cilindriniai skliautai, laiptų aikštelę — kryžminis skliautas su nerviūromis.

Namas sumūrytas XVI a. tarp gretimų pastatų. Buvo dviaukštis su rūsiu. Turėjo po 2 patalpas abiejuose aukštuose. Iki XVIII a. pab. priklausė Vilniaus katedros kapitulai. XVI a. pabaigoje ar XVII a. I pusėje prie r. galo pastatyta laiptinė, virš I aukšto patalpų ir įvažiavimo išmūryti skliautai. 1655 per karą su Rusija namas buvo apgriautas, po to remontuotas, už laiptinės pastatytas dviaukštis l dalies priestatas. 173? ir 1748 nuniokotas gaisro. XVIII a. pab.—XIX a. pr. priklausė miestiečiams. Buvo padidintas, virš gotikinės dalies pastatytas III aukštas, rekonstruotas fasadas, interjeras. Po to namas pailgintas į kiemą. XIX a. pab. ar XX a. pr. sienoje į gatvę iškirstos vitrinos, rekonstruota r. dalis. 1985— 1986 kapitališkai suremontuotas. Pagal archit. Tamaros Garonaitės projektą restauruojamas gotikinis rūsys ir I aukšto patalpos su renesansiniu dekoru.

S: LSAMTI, b. 2, Ip. 66—69 (Kazlauskas A„ Namas Gorkio g. 14); PKIA, f. 2, b. 512—15 (Garonaitė T., Gyv. namas Vilniuje, Gorkio g. 14); PKIA, f. 5, b. 1621 (Jarmalavičienė R, Gyv. namas Gorkio g. 14); PKIA, f. 5, b. 1401 (Kazlauskas A., Namai M. Gorkio g. 14 ir 16).

Algė Jankevičienė
Kiti seni Vilniaus vaizdai


Vilniaus katalogas   Įmonės įtraukimas   Kontaktai