Gatvių paieška

Pvz. Savanorių
Seniūnijos
Seni Vilniaus vaizdai

Pilies g. 12


Tema: Seni Vilniaus vaizdai
Vieta: Pilies g.
Išsamiau apie Pilies g.

Vilnius, Pilies g. 12, sena nuotrauka

Adresas, vieta, apylinkės: Pilies g. 12, Pilies g. 14, Pilies g. 16, Pilies g. 18, Pilies g. 20, Pilies g. 23
Metai: 1941
Nuotraukos ID: 933

Kiti senieji Vilniaus vaizdai: Pilies g. | Visame mieste


Aprašymas: Paminklų sąvadas (Vilnius, 1988):

118. GYVENAMASIS NAMAS, pastatas iš 2 sujungtų (iš dalies restauruotų ir atstatytų) gotikinių namų. (AtR 24). Stovi tarp gretimų gatvės r. pusės namų, namo p. pusėje yra įvažiavimo į kiemą anga. Dviaukštis, kampinio plano; į laiptinę, jungiančią butus, patenkama iš įvažiavimo ir iš kiemo pusės. Sienos iš plytų (kiemo pusėje yra akmens mūro), stogas dengtas čerpėmis.

Pagr. fasadą sudaro 2 dalys — atkurti buvusių atskirų gotikinių namų fasadai (šiaurinio, stovėjusio eonu į gatvę, ir pietinio, stovėjusio galu į gatvę). Fasadų II aukštas restauruotas, I aukštas restauruotas ir iš dalies naujai sumūrytas (XIX a. pab. buvo padarytos vitrinos), p. namo frontonas stilizuotas taikantis prie gotikinių formų (jis buvo sunaikintas dar XVII a. II pusėje, išmūrijus III aukštą). Gotikiniai fasadai pasižymi formų įvairove. S. dalies II aukšte yra 3 dideli langai su segmentinėmis arkomis, tarp jų — siauros aukštos nišelės ir mentės. P. dalies II aukšte yra 2 didelės nišos su segmentinėmis arkomis, nišose — po 2 siaurus arkinius langelius. Viršuje išlikę trikampio skerspjūvio mentės, matyt, tęsėsi ir buv. frontone. P. dalies I aukšto viršuje yra plati reljefinė juosta su kryžiukais ir stulpeliais sumūrytų plytų ornamentu. Fasade išsiskiria tinkuotas barokinis vartų portalas; jo angą su pusapskrite arka pabrėžia piliastrai su kaneliūromis ir karnizas, dengtas čerpėmis. Restauruoti rūsio ir I aukšto kai kurių patalpų gotikiniai cilindriniai skliautai, barokinis židinys p, dalies II aukšte. Rūsyje yra dviejų gotikinių židinių liekanos.

Abu dviaukščiai namai pastatyti prieš 1514 — pirmiau šiaurinis, po to pietinis; vėliausiai sumūryta p. dalis virš įvažiavimo. P. namas buvo galu į Pilies (dab. Gorkio) gatvę, stačiakampio plano. I aukšte prie gatvės buvo 2 patalpos, vidurinėje dalyje — priemenė su įėjimu iš įvažiavimo, kiemo pusėje — erdvus kambarys; II aukšto patalpos išdėstytos viena eile. S. namas stovėjo šonu į gatvę, buvo trapecinio, į kiemą platėjančio, plano, viduje skersai ir išilgai jį dalijo sienos; š. v. pusėje buvo nedidelė priemenė su įėjimu iš gatvės. XVI a. pab.—XVII a. namai priklausė auksakaliams, chirurgui, vaistininkams. 1655 per karą su Rusija apgriauti. Nuo XVII a. pab. iki 1940 juos valdė Vilniaus katedros kapitula. 1670 prelato Benedikto Žuchorskio rūpesčiu padaryta barokinė rekonstrukcija, pastatytas namo p. dalies III aukštas, fasado I aukšto viršuje nutapyti Vilniaus vyskupų ir kanauninkų portretai, padarytas naujas vartų portalas. 1737 ir 1748 namai degė, po gaisrų atstatyti. P. namas dar remontuotas prieš 1857 ir 1933. XIX a. pab. namų I aukšte padarytos vitrinos. Per II pasaul. karą namai buvo sugriauti; išliko tik rūsiai, dalis p. namo kiemo sienos ir abiejų namų sienos prie gatvės. 1957—60 pagal archit. Algimanto Umbraso projektą atstatyti. Pagal išlikusias dalis atkurti ir iš dalies restauruoti gotikiniai fasadai, namų vidus sujungtas, įrengta butų. 1986 sumūrytas pagr. fasado frontonas buv. medinio skydo vie"oje, p. dalies II aukšto langai, esantys po frontonu, priderinti prie š. dalies langų.

S: PKIA, f. 5, b. 1562 (Drėma V., Sabaliauskienė R., Gyv. namo Gorkio g. 12 istoriniai-meniniai tyrimai); f. 7, b. 32 (Umbrasas A., Gotikiniai namai Vilniuje, Gorkio g. 12—14).

Algė Jankevičienė
Kiti seni Vilniaus vaizdai


Vilniaus katalogas   Įmonės įtraukimas   Kontaktai