Gatvių paieška

Pvz. Savanorių
Seniūnijos
Seni Vilniaus vaizdai

Vokiečių g. 24


Tema: Seni Vilniaus vaizdai
Vieta: Vokiečių g.
Išsamiau apie Vokiečių g.

Vilnius, Vokiečių g. 24, sena nuotrauka

Adresas, vieta, apylinkės: Vokiečių g. 24
Metai: 1944
Autorius: Bulhakas J.
Nuotraukos ID: 406

Kiti senieji Vilniaus vaizdai: Vokiečių g. | Visame mieste


Aprašymas: Paminklų sąvadas (Vilnius, 1988):

275. HOZIJAUS NAMAS, gotikos ir renesanso laikotarpių pastatas (AtV 67). Pagr. (r.) fasadas yra ištisinėje Muziejaus g. namų fasadų eilėje. Keturi dviejų ir trijų aukštų korpusai iš 3 pusių supa uždarą pereinamą beveik stačiakampį kiemą. Jis įvažiavimu sujungtas su Muziejaus g., vakaruose žemu skliautuotu įėjimu — su gretimu kiemu. P. pusėje kiemą uždaro vieno aukšto namas su arkiniu įėjimu į kitą kiemą. Namas netaisyklingo plano. Dauguma patalpų išdėstytos l, keletas r. korpuse — 2 eilėmis. Dalis patalpų pereinamos. Rūsiai, keletas aukštų patalpų ir įvažiavimas dengta cilindriniais skliautais su liunetėmis. Yra patalpų su kryžminiais skliautais. Į I aukšto patalpas įeinama iš kiemo, įvažiavimo ir (r. korpuse) iš gatvės. Į dalį II aukšto patalpų veda kiemo laiptinės, dengtos skardiniais stogeliais. Į kai kurias r. ir š. r. korpusų III aukšto patalpas patenkama per medinę galeriją. Visų aukštų patalpos išdėstytos beveik taip pat. Erdvūs, daug patalpų turintys gotikiniai rūsiai geriausiai išlikę po r. korpusu. Jų sienose gausu nišų; patalpų erdvę plečia didelės cilindrinių skliautų liunetės. Dalis rūsių patalpų pereinamos, į kitas patenkama iš koridorių. Rūsiai akmenų ir plytų mūro, sienos plytų mūro, tinkuotos. Stogai dengti čerpėmis.
Fasadai be dekoro, tik r. korpuso pagr. fasado š. v. pusėje yra rizalitas su karnizu tarp II ir III aukšto ir trikampiu frontonu viršuje. Fasado viduryje yra įvažiavimo anga. Pastogę juosia karnizas. V. ir š. v. korpusų kiemo fasadų pastoges t. p. juosia teiauri karnizai. R. ir š. korpusų tretieji aukštai su atvira medine galerija. S. v. korpuso p. sieną (kieme) remia 3 kontraforsai.
Namo pradžia — 3 dideli mūriniai namai, kuriuos 1521 įsigytame sklype pasistatydino LDK pinigų kalyklos administratorius ir Vilniaus pilininkas Ulrichas Hozijus. Vienas jų (dab. r. korpusas) stovėjo prie gatvės, kiti du — kieme. Tai dabartiniai šiaurės (buvo trumpas, vėliau pailgintas) ir vakarų (su perėjimu) korpusai. Vėliau namų savininkai keitėsi. Savininkas med. ir filos. daktaras P. Mileris 1675 namus pardavė evangelikų liuteronų bažnyčios bendruomenei. 1686—92 miestietis A. Chmelnickis juos remontavo. Po XVIII a. gaisrų namai vėl remontuoti, pastatytas kiemo pietinis korpusas; susidarė uždaras beveik stačiakampis kiemas. 1856—86 name gyveno 37 nuomininkų šeimos. Erdvios patalpos buvo pertvertos. 1973 pagal archit. Vytauto Užringio projektą namas suremontuotas ir restauruotas. Rūsiai buvo padidinti, sujungti su gretimo gyv. namo (Muziejaus g. 22) rūsiais. Abiejų namų rūsiuose įrengtas restoranas „Žemaičių alinė" (naujai įrengtos rūsių patalpos pritaikytos restorano ūk. poreikiams). Name yra butų, ūk. ir gamyb. patalpų. Pav. S: LSAMTI, b. I, Ip. 34—38 (Banikonienė M., Namas Muziejaus g. 24).
Klemensas Čerbulėnas
Kiti seni Vilniaus vaizdai


Vilniaus katalogas   Įmonės įtraukimas   Kontaktai