Gatvių paieška

Pvz. Savanorių
Seniūnijos
Seni Vilniaus vaizdai

Šv. Jono g. 3


Tema: Seni Vilniaus vaizdai
Vieta: Šv. Jono g.
Išsamiau apie Šv. Jono g.

Vilnius, Šv. Jono g. 3, sena nuotrauka

Adresas, vieta, apylinkės: Šv. Jono g. 3
Metai: 1914
Autorius: Bulhakas J.
Nuotraukos ID: 1003

Kiti senieji Vilniaus vaizdai: Šv. Jono g. | Visame mieste


Aprašymas: Paminklų sąvadas (Vilnius, 1988):

330. PACŲ RŪMAI, barokinių tūrių ir plano pastatas (AtR 55) su klasicistiniu fasadu. Pagr. (š.) korpusas yra ištisinėje Sruogos g. korpusų eilėje, pagr. fasadas atsuktas į š. Rūmai išsidėstę apie uždarą netaisyklingo stačiakampio plano kiemą su laiptinės iškyša š. korpuso kiemo pusėje. P. korpuso įvažiavimas jungia kiemą su skveru, supančiu rūmus iš v. ir p. (kitapus skvero yra Senasis skg.). Rūmai 2 aukštų; po š. korpusu yra kelių patalpų rūsiai. Užima (su kiemu) 0,18 ha. S. korpuso II aukšte per visą korpuso ilgį yra erdvi salė. Į šį korpusą (kultūros namus) patenkama iš gatvės. Pamatai akmenų ir plytų mūro, sienos plytų mūro, tinkuotos. Rūsius, dalį I aukšto patalpų ir įvažiavimą dengia cilindriniai, kai kurie su liunetėmis, ir kryžminiai skliautai. Stogas medinės konstrukcijos, dengtas čerpėmis.
Pagr. ir v. fasadas turi klasicistinio dekoro. Pagr. fasado I aukštą skaido rustai, portalą žymi puskolonės. II aukšto langus juosia apvadai. Virš langų pakaitomis sukomponuoti tiesiniai sandrikai, paremti gembėmis, ir girliandų bei vainikų lipdiniai, Aukštus skiria juosta, pastogę juosia platus karnizas ir frizas. V. fasado II aukšto langai su apvadais ir tiesiniais sandrikais; sienas remia žemi kontraforsai. P. korpuso kiemo fasadas simetriškas, suskaidytas piliastrų. Kitų kiemo fasadų II aukšto langus juosia laužtiniai apvadai su lašais. Kiemų fasadų pastoges juosia platūs karnizai. Interjere po tinku išliko baroko laikotarpio sienų tapybos fragmentų su Pacų herbo motyvais.
XVI a. pastatytas korpusas prie šv. Jono (dab. Sruogos) gatvės (lenkiškai vadintas „Pigulczyriska"). Vėliau jis atiteko Žemaitijos seniūnui Jeronimui Valavičiui. 1628 nusipirko Steponas Kristupas Pacas. Pacams rūmai priklausė iki XVIII a. pabaigos. Jie XVII a. užstatydino visą sklypą nuo Sv. Jono g. iki Švarco (dab. Senojo) skg. Rūmai supo uždarą keturkampį reprezentacinį kiemą; už jo buvo kitas kiemas su ūk. pastatais; rūmuose buvo salė. Reprezentacinio kiemo fasadus anksčiau puošė arkada; vėliau užmūryta. 1748 rūmai degė. 1783 juos įsigijo LDK kancleris Aleksandras Sapiega; jis rūmus remontavo. Po 1831 sukilimo atiteko Gubernijos valdybai (buvo įstaigos, valdininkų butai). Manoma, jog 1912 pagal A. Sonino (?) projektą A pritaikyti rusų visuot. susirinkimams. Per rekonstrukciją iš kiemo pusės pristatyta laiptinė, abipus pagr. įėjimo — puskolonės. Po II pasaul. karo rūmuose įsikūrė tarpmiestinė telefono stotis ir telegrafas. 1959 pagal archit. Justino Šeiboko ir Bronislovo Krūminio projektą suremontuoti ir iš dalies restauruoti. Pritaikyti Ryšininkų kultūros namams ir butams. 1965 atnaujintas interjeras, centrinės laiptinės lange įstatytas dail. Broniaus Grušo vitražas.
S: PKIA, f. 5, b. 1583, Ip. 41—42 (Dambrauskaitė T., Namas B. Sruogos 3).
Vytautas Levandauskas
Kiti seni Vilniaus vaizdai


Vilniaus katalogas   Įmonės įtraukimas   Kontaktai