Gatvių paieška

Pvz. Savanorių
Seniūnijos
Seni Vilniaus vaizdai

Didžioji g.


Tema: Seni Vilniaus vaizdai
Vieta: Didžioji g.
Išsamiau apie Didžioji g.

Vilnius, Didžioji g., sena nuotrauka

Adresas, vieta, apylinkės: Didžioji g., Didžioji g., Didžioji g. 31, Didžioji g. 33, Didžioji g. 35, Didžioji g. 37, Vokiečių g., Vokiečių g. 2
Metai: 1865
Nuotraukos ID: 1955

Kiti senieji Vilniaus vaizdai: Didžioji g. | Vokiečių g. | Visame mieste


Aprašymas: "Vilniaus vaizdų atvirukai 1897-1915",LNM,2005, psl.535:

Teatro (Rotušės) aikštė ir rotušės pastatas. Vilniaus miesto rotušė pastatyta 1788-1799 metais senos rotušės vietoje, architektas L. Stuoka-Gucevičius. 1845 metais rotušės pastatas, perplanavus vidų, buvo pritaikytas miesto teatrui. Rotušės fasadą sudarkė 1882 metais tarp portiko kolonų gaisro atvejui įrengti mediniai laiptai. Pačiame pastate ir aplink jį buvo nuomojamos patalpos įvairiausioms parduotuvėlėms ir arbatinėms, o salė XX a. pradžioje buvo nuomojama rusų ir lenkų teatrų trupėms.
Priešais pastatą buvo įrengtas skveras, XIX a. pabaigoje pavadintas Teatro skveru, jame augo tuopos. 1880 metais kunigaikštis Petras Vitgenšteinas padovanojo miestui tvorelę, apjuosusią skverą. Tvora buvo pagaminta iš ketaus, sujungta mūriniais stulpeliais, stovėjusiais ant mūrinių pamatų (...). Sutvarkytas skveras 1888 metais buvo atidarytas miestiečiams (npomoKonbi, 30 Mapja 1888, N" 9, c. 10). 1891 metų liepą prie rotušės, Didžiosios ir Vokiečių gatvių kampe, buvo pastatytas kandeliabras su penkiais žibintais (...). 1898 metais miesto valdyba pripažino, kad Teatro skveras labai apleistas. Norėdama jį sutvarkyti ir išsaugoti čia augančius medžius, pasiūlė tarp rotušės ir skvero padaryti pravažiavimą, kuris sujungtų Didžiąją ir Imbarų (taip vadino vakarinę Rotušės aikštė pusę) gatves ir nukreiptų judėjimą šia linkme, o praėjimą per skverą planavo visai panaikinti. Platinant pravažiavimą, teko nuardyti rotušės pastato kampus ir dalį fasado laiptelių (...).
1900 metais miesto dūmą vėl svarstė Teatro skvero klausimą, nes tvoros remontui buvo numatyta skirti 1240 rublių, tačiau biudžeto komisija nusprendė, kad neverta taisyti nuolat piliečių apgadinamos tvoros, o ir pati tvora nesanti graži, trukdo susisiekimui ir gadina bendrą aikštės vaizdą. Buvo nutarta už numatytą pinigų sumą tvorą išardyti ir skverą sutvarkyti taip, kaip anksčiau, kai aikštė dar buvo neaptverta (...). 1902 metais buvo paskirta pinigų liepų sodinimui nuo Andrejevskaja (dabar Savičiaus) iki Sirotskaja (dabar Subačiaus), nuo Milijonų (dabar Etmonų) iki Rūdninkų gatvės (...). 1901 metais išardytas metalines tvoros dalis atidavė grafo A. Tiškevičiaus fabrikui, pats Tiškevičius pasiūlė dalį jų panaudoti aptverti skverą prie Didžiosios Poguliankos gatvės (...).
1891-1908 metais susiaurėjusioje aikštės dalyje ties Andrejevskaja gatve stovėjo du paviljonai. Nuo 1891 metų žemę po paviljonu ir teisę prekiauti jame vaisiais įsigijo pirklys Markusas Šeras, kuris 1895 metais gavo miesto valdybos leidimą vietoje senojo paviljono pastatyti naują, bet pastatė tik 1897 metais. 1894 metais panašus leidimas pieno prekybos paviljono statybai buvo duotas dvarininkui Ivanui Gurčinui. Iki 1901 metų abu paviljonai stovėjo Teatro skvere, kurį juosė tvora (...). 1905 metais, sumanius išplatinti Didžiąją gatvę ir pertvarkyti aikštę, buvo pakeltos pirminės nuomos sutartys ir paaiškėjo, kad paviljonai neatitinka numatytų sąlygų - užima gerokai didesnį plotą, turi įrengtus rūsius ir pastatyti neleistoje vietoje: ne gatvės atkarpoje tarp Teatro pastato ir Stiklių gatvės, o siauriausioje aikštės dalyje, trijų gatvių - Didžiosios, Stiklių ir Andrejevskaja sandūroje, dar labiau susiaurindami toje vietoje Didžiąją gatvę ir trukdydami judėjimui (...). Buvo pasiūlyta šiuos paviljonus nugriauti, tačiau pasirodė, kad tai padaryti galima tik pasibaigus nuomos sutartims (kurios baigėsi 1908 m. sausio l d.). 1908 metais ši Rotušės aikštės dalis buvo išgrįsta akmenimis.
Ypatingoji sodų komisija 1902 metų projekte buvo numačiusi Teatro skvere įrengti fontaną, Teatro ir Puškino skveruose pastatyti saulės laikrodžius (...). Tačiau tik 1910 metais jame buvo įrengtas fontanas ir gale ties dabartine Savičiaus gatve pastatytas elektrinis laikrodis. 1910 m. vasario 4 d. posėdyje miesto dūmą paskyrė 2000 rublių elektriniams laikrodžiams mieste pastatyti. Naujo skvero Rotušės aikštėje įrengimas (apželdinimas, nauja metalinė tvora) miestui 1911 metais kainavo 4530 rublių (...).
Kiti seni Vilniaus vaizdai


Vilniaus katalogas   Įmonės įtraukimas   Kontaktai