Gatvių paieška

Pvz. Savanorių
Seniūnijos
Seni Vilniaus vaizdai

Dominikonų g. 15


Tema: Seni Vilniaus vaizdai
Vieta: Dominikonų g.
Išsamiau apie Dominikonų g.

Vilnius, Dominikonų g. 15, sena nuotrauka

Adresas, vieta, apylinkės: Dominikonų g. 15, Šv. Jono g.
Metai: 1935
Autorius: Hopenas J.
Nuotraukos ID: 2095

Kiti senieji Vilniaus vaizdai: Dominikonų g. | Šv. Jono g. | Visame mieste


Aprašymas: Paminklų sąvadas (Vilnius, 1988):

81. GURECKIŲ RŪMAI, vyraujančių ankstyvojo klasicizmo stiliaus bruožų pastatas su gotikinio mūro liekanomis (AtR 11). Stovi tankiai namų pristatytame kvartale, kurį iš š. v. riboja Garelio, _iš r. — Stiklių g.; ties jų sandūra rūmų kampą paryškina apskritas bokštelis. Pagr. (š. v.) fasadas šiek tiek išlenktas pagal Garelio g. posūkį; Garelio ir Stiklių g. fasadai yra ištisinėje šių gatvių namų fasadų eilėje. Pietvakariuose prisišlieję prie Zavišų rūmų. Užima minėto kvartalo r. pakraštį; gerai matomi iš Sruogos ir Universiteto gatvių. Yra sudėtingo plano — 5 sujungti korpusai išdėstyti apie 2 kiemus: pagrindinis, rytų ir vakarų — apie trikampį š. kiemą, pietų (prisišliejęs prie gretimų namų) ir pietryčių (prie Stiklių g.) — apie netaisyklingą p. kiemelį. Uždarą pietų kiemelį su š. kiemu, o šį su Garelio g. jungia įvažiavimai.

Rūmai 3 aukštų. Iv. dydžio patalpos išdėstytos viena eile, r. korpuse — 2 eilėmis, II aukšte — anfiladiŠkai. Dauguma patalpų pereinamos. R. korpuso rūsiai ir dalis I aukšto patalpų su cilindriniais ir kryžminiais skliautais (įrengti ir du skliautuoti rūsių laiptų narveliai). Korpusai plytų mūro, tinkuoti, stogas dengtas čerpėmis.

Ankstyvojo klasicizmo pagr. fasadas asimetriškos kompozicijos, kiek į r. nuo jo vidurio yra 4 sudvejintų piliastrų su jonėniniais kapiteliais portiko imitacija. Virš trikampio frontono, kylančio iki III aukšto vidurio, yra iškyša su aklinu atiku. Kapitelius, frontono timpaną, atiką ir I aukšto sienos r. pusę puošia augalinių motyvu girliandos, vainikai, apskriti ornamentai, žmonių galvas vaizduojantys bareljefai. Didžiausi ir puošniausi yra II aukšto langai. Juos juosia apvadai, viršutinė paplatinta apvadų dalis papuošta spiraliniais ornamentais. Visus aukštus skiria ryškios tarpuaukščių juostos. Apskritas kampinis bokštelis ir įvažiavimo arka paryškinti tinko rustika. Pastogę juosia karnizas. Stiklių g. fasade panaudoti kai kurie pagr. fasado elementai (aukštus skiriančios juostos, II aukšto langų apvadai, karnizas). R. korpuso kiemo fasade yra keturių segmentinių arkų arkada, p. kiemelyj6 — P- r. korpuso metalinė galerija su medinėmis perdangomis ir metaliniais laiptais. Kiemų pastoges juosia karnizai. Rūmų viduje yra arkinių angų (š. korpuse), židinių su augalinių motyvų lipdiniais (r. korpuse).

A pradžią davė 2 aukštų gotikinis namas, pastatytas XV a. pab. ar XVI a. pr. (manoma, jog Vincentavičiaus lėšomis). Jis stovėjo galu į Dominikonų (dab. Garelio) g. ir šonu į Stiklių gatvę. XVI a. vid. namas priklausė Strijkovskiui. 1603 namą įsigijo Teodoras Liackis ir XVII a. I pusėje pailgino jį į p. ir v. pusę (pa­lei dab. Stiklių ir Garelio gatves). 1649 iš Samuelio Liackio namą nupir­ko Vilniaus un-tas (akademija). XVIII a. I pusėje perstatytas pagrindinis ir pastatytas naujas v. korpusas, l kam­bario su virtuve ir sandėliu butus akademija nuomojo smulkiems ama­tininkams. 1775—90 namas priklausė Gardino regentui Valentinui Gureckiui. Jo iniciatyva ir lėšomis pasta­tytas dviaukštis mūrinis p. korpusas, uždaręs p. kiemelį, visiems kitiems korpusams užstatytas III aukštas, be to, pristatyta pagr. fasado klasicis­tinio portiko imitacija. XVIII a. pab. rūmuose buvo ~ 10 įv. parduotuvių. 1806 rūmai priklausė Mejeriui. Mir­damas 1817 jis juos paliko sūnums, tarp jų ir Frydrichui, 1831 sukilimo dalyviui. 1909 sudarytas rūmų re­konstrukcijos projektas, bet įvykdy­tas tik iš dalies: įrengtos I aukšto vitrinos, išgriautos kai kurios vidaus kapitalinės sienos (yra išlikusių go­tikinių), pristatytas kampinio bokš­telio (jis buvo suderintas su kitoje Stiklių g. pusėje iki 1950 stovėjusio namo analogišku bokšteliu) II medinis aukštas (nugriautas prieš II pasaulinį karą). Iki 1984 rūmuose buvo butai, prek. patalpos. Nuo 1985 rekonstruojami pagal archit. Audronio Katiliaus projektą. Pav. S: PKIA, f. 5, b. 337 (Vilniaus senamiesčio 35 kvartalo ist. archit. tyrimų ataskaita), Ip. 14—18; b. 997, lp. 1—5 (Dambrauskaitė T-, Gyv. namo Vilniuje, Garelio g. 15, ist. tyrimai).

Vytautas Levandauskas
Kiti seni Vilniaus vaizdai


Vilniaus katalogas   Įmonės įtraukimas   Kontaktai