Gatvių paieška

Pvz. Savanorių
Seniūnijos
Seni Vilniaus vaizdai

Dominikonų g. 13


Tema: Seni Vilniaus vaizdai
Vieta: Dominikonų g.
Išsamiau apie Dominikonų g.

Vilnius, Dominikonų g. 13, sena nuotrauka

Adresas, vieta, apylinkės: Dominikonų g. 13, Dominikonų g. 15
Metai: 1908
Nuotraukos ID: 671

Kiti senieji Vilniaus vaizdai: Dominikonų g. | Visame mieste


Aprašymas: Paminklų sąvadas (Vilnius, 1988):

79. ZAVISŲ RŪMAI, ankstyvojo klasicizmo pastatas su renesansiniais rūsiais (AtR 10). Stovi tankiai užstatytame kvartale, pagr. (š.) fasadas yra Garelio, p. r. — Stiklių gatvės namų fasadų ištisinėje eilėje. Rūmai šiek tiek aukštesni už gretimus Garelio g. pastatus. Rūmus sudaro 4 sujungti vienas su kitu korpusai, išdėstyti apie uždarą netaisyklingos trapecijos plano kiemą; jis ištįsęs š.—p. kryptimi, įvažiavimu sujungtas su Garelio gatve. Pagrindinis (š.), r. ir v. korpusai yra trijų, p. korpusas ir kiemo š. r. kampe esantis priestatas — dviejų aukštų. Visi aukštai suplanuoti beveik vienodai. Į pagr. korpuso erdvias patalpas iš įvažiavimo eina laiptai. R. ir v. korpusų dauguma patalpų pereinamos, išdėstytos viena eile, į jas patenkama per laiptines, esančias priešpriešiais iš abiejų kiemo pusių. P. korpuso patalpos sugrupuotos aplink erdvią priemenę laiptinę. Įvažiavimą ir dalį patalpų dengia cilindriniai (kai kurie su liunetėmis) arba kryžminiai skliautai (skliautuotos beveik visos p. korpuso I aukšto patalpos). Kiemo priestato II aukštą laiko 2 pilioriai ir 3 pusapskričių arkų arkada. Renesansiniai rūsiai yra š. korpuso vakarų ir p. korpuso rytų pusėje. Š. korpuso keleto pereinamų patalpų rūsys keturkampio, p. korpuso — sudėtingesnio plano. Rūmų pamatai akmenų ir plytų mūro, sienos plytų mūro, tinkuotos. Stogai dengti šiferiu.

Griežtai simetriškame pagr. fasade vyrauja ankstyvojo klasicizmo formos. Simetrijos ašį pabrėžia portalas su dviem toskaninio orderio puskolonėmis ant pjedestalų, trikampiu frontonu ir antablementu, kurio triglifų apačia papuošta lašais. I aukšto langai su tiesiniais sandrikais. II aukšto vidurinis langas su segmentiniu, kiti — su tiesiniais ir trikampiais sandrikais. Portalo frontono ir II aukšto sandrikų karnizai turi smulkius dantukus. II ir III aukštus skiria plati neryški juosta, Pastogės antablemento frizas platus, vertikaliai brūkšniuotas, karnizas su dantukais; torp J 4 — augalinių motyvų rozetės. Kiemo fasadai be dekoro, langai išdėstyti nevienodais tarpais. Kiemo ir Stiklių g. fasadai su karnizais.

Dabartinio A užimamo sklypo š. dalyje XVI a. pab.—XVII a. pr. buvo pastatyti rūmai. Jie stovėjo prie Trakų trakto, Dominikonų (dab. Garelio) g. Priklausė didikams Zavišoms. Buvo U raidės plano, 2 aukštų su medine galerija ir rūsiais. Tvora aptvertame kiemo p. gale stovėjo medinė arklidė. Dab. sklypo p. dalis (tuo metu atskira posesija) pradė­ta užstatyti apie XVII a. vidurį; bu­vo pastatytas nedidelis namas galu į Stiklių g., nuo kiemo atitvertas mū­rine tvora. Jis priklausė miestiečiui A. Bejeriui. Rūmai ir namas stovėjo iki XVIII a. II pusės. Rūmai (gyve­nami didikų) buvo didesni ir puoš­nesni už namą (gyvenamą miestie­čių). 1721 namas atiteko karininkui J. Gotui. 1737 sudegė rūmų II aukš­tas. Iki 1747 rūmų savininkė buvo Naugaido (Novgorodo) vaivados Radvilos žmona Zavišaitė-Radvilienė. Vėliau rūmus įsigijo Trakų vai­vadijos iždininkas Turčinskis. Jie degė per 1748 gaisrą. 1752 rūmus nusipirko vysk. Mykolas Zenkovičius. 1761 jie atiteko vyskupo bro­liui — prokurorui A. Zenkevičiui. Sis nusipirko ir namo liekanas; po gaisrų iš jo tebuvo likę rūsiai ir da­lis sienų. Posesijos ir abu pastatai buvo sujungti j vieną. XVIII a. pa­baigoje A rekonstruoti: prie Garelio g. fasado pristatytas klasicistinis por­talas, kiemo š. r. kampe — priesta­tas. Per šią rekonstrukciją kiemas buvo apstatytas pagal visą perimet­rą. 1790 A jau priklausė Mileriams. 1806 čia įsikūrė paštas, XIX a. II pu­sėje užstatytas III aukštas. Dabar rūmai priklauso Vilniaus miesto tele fono tinklams, juose yra Ryšių m-jos gamyb. mokymo kombinatas, bendrabutis, butai. Pav.

S: PKIA, f. 5, b. 337, Ip. 19—21 {Dambrauskaitė T., Gyv. namas Garelio g. 13); b. 1865, Ip. 1—11 (Kacevičienė J., Pastato Vilniuje, Garelio 13, ist. tyrimai).

Vytautas Levandauskas
Kiti seni Vilniaus vaizdai


Vilniaus katalogas   Įmonės įtraukimas   Kontaktai